Oooh op die fiets!

Schade veroorzaakt met een elektrische bezorgfiets valt niet onder de AVB

Steeds meer restaurants maken gebruik van elektrische fietsen om eten te bezorgen. De voordelen zijn groot; de bezorgers hebben geen AM bromfietsrijbewijs meer nodig, de minimum leeftijdseis van 16 is er niet meer, de helmplicht geldt niet voor de (elektrische) fiets en de elektrische bezorgfiets heeft geen (dure) verplichte verzekering.

Alleen wat veel ondernemers niet weten is dat schade veroorzaakt met de e-bike, niet onder aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) valt. Ik (Sietse van der Meer, adviseur bedrijven) vertel je hier graag meer over!

Verzekeraars flexibeler tijdens de coronaperiode

Tijdens de coronaperiode zijn veel restaurants zo creatief en flexibel geweest om binnen mum van tijd over te gaan op bezorging (check bijvoorbeeld deze video van Paviljoen Het Houtse Meer). Wanneer je overgaat op het bezorgen van eten, veranderen natuurlijk ook je risico’s en dienen je verzekeringen normaal gesproken te worden aangepast. Aangezien verzekeraars begrepen dat ondernemers in deze tijd wel meer aan hun hoofd hadden, waren ze in die periode coulanter. Nu het normale leven langzaam weer wordt opgepakt en restaurants weer opengaan, wordt er wel weer meer naar de normale regels gekeken. Ga je door met het bezorgen? Wees hier dan van bewust en zorg ervoor dat al je verzekeringen in orde zijn. 

Waarom valt schade veroorzaakt met e-bike niet onder de AVB?

E-bikes worden als motorvoertuig gezien. Hierdoor kan er onduidelijkheid ontstaan over de verzekeringsdekking die voor deze voertuigen geldt. Gebruik jij een e-bike privé en veroorzaak jij daarmee schade? Dan valt dit doorgaans onder je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Gebruik jij een e-bike voor werk, bijvoorbeeld om eten mee te bezorgen, dan valt dit niet onder de AVP.

Waarschijnlijk klinkt het voor jou logisch om aan te nemen dat schade veroorzaakt tijdens zakelijk gebruik dan wel onder je Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) valt? Helaas is dit niet het geval. Motorvoertuigen, waar een e-bike dus onder valt, zijn uitgesloten binnen de AVB. Dit omdat alle motorvoertuigen, behalve de e-bike, een verplicht WA-verzekering hebben.

Zorg dat je bij schade niet van een koude kermis thuiskomt

Kortom; het is van belang om bij zakelijk gebruik van de e-bike altijd goed te onderzoeken welke verzekeringsdekking er geldt en indien nodig (en mogelijk) een aanvullende verzekering te sluiten. Bezorgen jouw medewerkers eten met een e-bike? En ben je er na het lezen van deze blog achter dat je niet verzekerd bent bij schade veroorzaakt met de e-bike? Neem dan gewoon even contact op met mijn collega’s of met mij via 0162-475675 of door te mailen naar info@geerts.nl. Geerts helpt je graag en zorgt ervoor dat je goed verzekerd de weg op kan!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.