13 tips om te voorkomen dat er wordt ingebroken tijdens je vakantie

Ga je op vakantie? Denk er dan aan dat je je huis veilig achterlaat. Ook al heb je een goede inboedel- en opstalverzekering, het liefst wil je natuurlijk voorkomen dat er bij je ingebroken wordt. In dit artikel geven we je 13 tips om inbraak te voorkomen.

1) Vermeld niet op social media of in je voicemail dat je op vakantie bent.

2) Vertel de buren dat je met vakantie gaat, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden en voor de post en planten kunnen zorgen. Heb je een oprit? Laat de buren dan af en toe hun auto daar parkeren zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.

3) Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Een inbreker kan anders een raam inslaan en zo de deur openen of via een andere methode binnenkomen.

4) Sluit altijd alle deuren en ramen. Vergeet vooral niet wc-raampjes of ramen en deuren van een garage.

5) Zorg dat je huis geen etalage wordt. Plaats waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht van voorbijgangers en eventueel zelfs in een kluis.

6) Heb je een schuifpui? Plaats dan een balkje aan de binnenkant op de rails tussen de deurpost en de schuifpui, dan kan de schuifpui niet worden geopend.

7) Veel inbrekers verschaffen zich toegang tot een woning via de eerste verdieping. Zorg dan ook dat er geen materiaal voorhanden is, waarmee inbrekers makkelijk op de eerste verdieping kunnen komen. Denk hierbij aan vuilcontainers, banken, ladders en trapjes.

8) Maak een Whatsappgroep met de buren. Door elkaar op de hoogte te houden en dat met een bord in de wijk zichtbaar te maken, schrik je inbrekers af.

9) Investeer in goede sloten en goed hang- en sluitwerk. Hierbij kan je het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) als uitgangspunt nemen.

10) Geef je woning een bewoonde indruk als je er niet bent. Gebruik bijvoorbeeld een tijdschakelaar. Laat deze op verschillende tijden aan en uit gaan. Laat bijvoorbeeld ook wat speelgoed rondslingeren en zet kopjes neer. Zorgt er iemand voor de post en de planten? Laat diegene dan ook af en toe de gordijnen open en dicht doen. 

11) Een van de meest effectieve middelen om inbraak tegen te gaan is verlichting. Inbrekers werken tenslotte graag in het donker. Werk binnen met tijdschakelaars en overweeg om buiten ook lampen op te hangen. Zorg dat lampen op een plek hangen die lastig bereikbaar zijn, zodat ze niet snel te vernielen zijn.

12) Blijft de auto achter? Vraag dan of de buurman deze af en toe wil verplaatsen. Berg de sleutel van je auto in ieder geval altijd goed op, zodat deze niet voor het grijpen ligt!

13) Plaats een camera. Dit schrikt inbrekers af en zorgt vooral ook voor bewijs als je toch het slachtoffer wordt van een inbraak, of een poging tot inbraak. 

Mocht je toch het slachtoffer worden van een inbraak, dan kan je de opsporing effectiever maken door je spullen vooraf te registreren. Dit helpt je ook bij het claimen van schade bij je verzekeraar. Gebruik bijvoorbeeld het kostbaarhedenregistratieformulier van het Politiekeurmerk om je bezittingen te beschrijven. Fotografeer ook altijd je kostbare bezittingen. Leg naast sieraden een liniaal, zodat de afmetingen goed zichtbaar zijn.

Heb je nog vragen? Of ben je benieuwd wat er bij inbraak wordt vergoed? Neem dan contact op met onze adviseurs via 0162-475675, zij helpen je graag.

Fijne vakantie!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.