Vanaf 1 januari 2021 geldt er een registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen. Als eigenaar van deze voertuigen kan je te maken krijgen met een registratieplicht, een kentekenplicht en een APK-plicht. Waarom? Wat houdt dit in? En voor welke voertuigen geldt dit? Dat vertel ik (Sander Koese, Relatiebeheerder Bedrijven) je in deze blog.
Waarom?
Het doel van deze wet is het vergroten van de verkeersveiligheid. Allereerst rijden landbouwvoertuigen regelmatig op de openbare weg en in milieuzones. Ze worden volop gebruikt voor andere activiteiten dan landbouw, zoals kiepautovervoer en transporttaken. Activiteiten die ook met voertuigen worden uitgevoerd die wél moeten voldoen aan vele wettelijke eisen.
Daarnaast zijn deze plichten van groot belang in het kader van de handhaving van veiligheids- en milieuaspecten. Daarnaast is het noodzakelijk voor handhaving van typegoedkeuring: nieuwe voertuigen mogen alleen de weg op als ze aantoonbaar voldoen aan Europese Richtlijnen, maar dat is door het ontbreken van een voertuigregistratie op dit moment niet te handhaven.
Tot slot vallen er helaas ook (dodelijke) slachtoffers bij ongevallen met landbouwvoertuigen. Een kenteken heeft ook preventieve werking, want de bestuurder kan niet ontraceerbaar onverantwoordelijke gedrag vertonen.
Voor welke voertuigen geldt de registratieplicht?
Vanaf 1 januari 2021 geldt een registratieplicht voor:
- Landbouw- of bosbouwtrekkers (T)
- Mobiele machines (MM)
- Landbouw- of bosbouwaanhangwagens (R)
- Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (S)
- Motorvoertuigen met beperkte snelheid (MMBS)
Heb je een of meerdere van deze voertuigen in je bezit? Registreer dan in de periode van 1 januari t/m 31 december 2021 het voertuig zelf via de website van het RDW. Het is belangrijk dat je dit niet vergeet, want na 31 december 2021 is registratie via de website niet meer mogelijk. Dan moet je je voertuig namelijk bij het RDW laten keuren om in aanmerking te komen voor registratie.
Voertuigen die na 31 december 2020 door jou in gebruik worden genomen, moeten eerst beoordeeld worden bij een van de keuringsstations van de RDW om geregistreerd te kunnen worden.
De registratieplicht geldt niet voor:
- (land)bouwvoertuigen die nooit op de openbare weg komen
- voertuigen waarvoor de bestuurder geen T-rijbewijs nodig heeft. Dit zijn motorrijtuigen met beperkte snelheid of mobiele machines, in transportstand smaller dan 1,30 m, ingericht voor maaien, onkruid bestrijden, vegen , sneeuw ruimen, gladhuid bestrijden of hondenpoep verzamelen en geen koppeling hebben voor een aanhangwagen en heftrucks smaller dan 1,30 m
- smalspoortrekkers voor fruittreintjes die worden gebruikt tussen 1 juli en 30 november
- landbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken waarmee niet harder wordt gereden dan 25 km per uur
- meeneemheftrucks
- voertuigen met een maximumconstructiesnelheid van 6 km/u (bijvoorbeeld hoogwerkers)
- asfaltfreesmachines, asfalteermachines en walsen
Voor welke voertuigen geldt een kentekenplicht?
Rijd je harder dan 25 km per uur met je voertuig? Is een ontheffing nodig? Of rijd je met je voertuig in het buitenland? Dan ben je vanaf 1 januari 2021 ook verplicht om een kentekenplaat op je voertuig te monteren. Vanaf 1 januari 2025 geldt de kentekenplicht trouwens voor alle (land)bouwvoertuigen.
Alle nieuwe (land)bouwvoertuigen die na het in werking treden van de wet verkocht worden, zijn trouwens al geregistreerd en voorzien van een kentekenplaat. Ze staan dus direct op naam van de eigenaar. Om hierin te voorzien moeten importeurs, dealers en mechanisatiebedrijven daarvoor wel een zogenaamde bedrijfserkenning hebben van de RDW.
Voor welke voertuigen geldt een APK-plicht?
Ten slotte geldt er voor sommige voertuigen ook nog een APK-plicht.Dit geldt voor landbouw- en bosbouwtrekkers op wielen die sneller kunnen dan 40 km per uur. De APK-plicht gaat in op 1 mei 2021. Vanaf deze datum kunnen de eerste APK-keuringen plaatsvinden.
Goed verzekerd de weg op
Een verzekeraar is verplicht om elk kentekenplichtige voertuig op te nemen in het Centrale Register Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (CRWAM). Op die manier is het altijd te achterhalen of de eigenaar van een voertuig voldoet aan de wettelijke verplichting om een voertuig WA te verzekeren. Het is wettelijk bepaald dat een voertuig binnen 14 dagen aangemeld moet worden in dit register. Dit kan je niet zelf doen. Heb je een kenteken aangevraagd voor je (land)bouwvoertuig? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten. Dan zorgen wij voor registratie in het CRWAM en voor de juiste dekking op de polis. Geef je dit niet binnen 14 dagen door? Dan riskeer je een boete van het RDW. Geef dit dus op tijd aan ons door!
Bij Geerts ben je van advies verzekerd
Heb je hier vragen over? Neem gerust contact met ons op! Bel of WhatsApp naar 0162-475675 of mail naar info@geerts.nl.